Fontos, hogy a szilveszteri vendégek ne csalódjanak a vendéglátás egyetlen részletében sem! Faragjunk hát le a szilveszteri kerti tüzijátékra szánt pénzből, és költsük inkább minőségi virslire, húsra!

Mi az, hogy virsli?

A párizsival – és még néhány rokonnal együtt – az úgynevezett vörösáruk csoportjába tartozik – ez az elnevezés arra a korra utal, amikor e termékek döntően marha- és borjúhúsból készültek. A mai világban ha jórészt marha és sertés színhúsok keverékéből, vagy sertés színhúsból (némi kövér hús, zsír, víz, segédanyagok, stb. hozzáadásával) készült virslivel találkozunk a boltban, már szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

A jóféle virslit juhbélbe, vagy ún. emészthető bélbe töltikez utóbbi marhabőr kollagénjéből készül.

Virsli a Rózsakerti Húsboltban

Kizárólag kistermelői virslit árulunk. A Biai Czimer virsli sertés-és marhahús keverékéből készül, juhbélbe töltve elegáns külsővel tesz hozzá az élvezeti értékéhez. A Szepezd Farm mangalica virslije pedig teljesen adalékmentes finomság, érdemes megkóstolni.

A virsli múltja – kis kitérő azoknak, akiket mélyebben is érdekel a gasztronómia

A legjobb minőségű „strassburger” (a franciák frankfurternek vagy strassburgernek hívják a virslit) összetétele: 45% marhahús, 35% zsír (tokaszalonna, lapockaszalonna, kemény hátszalonna), 20% jég. A húshoz rostélyost, koronahúst, tarját, nyakat és színhús-nyesedéket használnak.
Egy másik változat: 25% marha (egynémely megfelelő ínnal együtt), 25% sertés, 30% kemény zsírszalonna (toka, lapockazsír, hátszalonna) 20% jég.

A „frankurti virsli” tiszta sertésből készül. Mégpedig 5 kg virslihez 2,5 kg sovány sertéshúst használnak, 1 kg kemény hátszalonnát és ¼ kg tokaszalonnát, 1,25 liter jeges sovány tejet vagy vizet. Fűszerek, aszkorbinsav, 15 g polifoszfát.

Általában a péphez tehát 20%-30% tokaszalonna kerül. Juhbélbe töltik, bükkfán füstölik 40-50ºC-on, a végén nedves füstöt is kap (= az izzó fára kevés nedves faforgács kerül). Füstölés után 72ºC-on 6-8 percig főzik.

A virsli helyes elkészítése

Mivel a virsli már hőkezelt áru, otthon gyakorlatilag csak felmelegítjük: vizet forralunk, levesszük a tűzről, és ízlés szerint 3-5 percig forrpont alatti vízben tartjuk a virslit. Öt perc elteltével a virsli elkezd túlpuhulni, texturáját elveszíteni.

Jó megoldás a 3-5 perces gőzölés is. Ehhez lábosban vizet forralunk, a forrásban lévő víz fölé dobszitát helyezünk. Erre tesszük a virslit, majd lefedjük.ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

  • 2021. december 24-én 9-12 óráig
  • 2021. december 25. ZÁRVA
  • 2021. december 26. ZÁRVA
  • 2021. december 27-én nyitás 9 órakor
  • 2021. december 31-én 9-16 óráig
  • 2022. január 1. ZÁRVA