Húsvéti szívsonka - Rózsakerti Húsbolt

Parasztsonka

A magyar sonka régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés. A sertés combját (nagyobb, hátsó sonkák) és lapockáját (kissebb, első sonkák) a csülökkel együtt, csontosan készítik el. A parasztsonkát Húsvétkor szegjük meg először.

Húsvéti kötözött sonka - Rózsakerti Húsbolt

Kötözött sonka

A kötözött sonka valójában nem egy egész darab hús, hanem több nagyobb színhúsdarab, amit hájréteggel burkolnak, majd hálóval összekötözik a részeket, pácolják és füstölik. A Rózsakerti Húsbolt kistermelői kötözött sonkája azonban egy egész combdarab, melyet hálóval formáznak. Felvágás után nem érheti meglepetés: belül is sonka, kívül is sonka 🙂

Húsvéti darabolt combsonka - Rózsakerti Húsbolt

Füstölt combsonka

A sertés combjából vagy lapockájából kihasított, sóval pácolt, füstölt bőrös sertéscomb darab. Ez a sonka nem tartalmaz csontot. A kínálatunkban lévő kistermelői darabolt combok kb. 1,5-2 kilósak, de szívesen vágunk belőle kissebb darabot, valamint áruljuk szeletelve is, nem csak Húsvétkor.

Húsvéti füstölt csülök - Rózsakerti Húsbolt

Füstölt csülök

Bőrös sertés hátsó csülök sóval pácolva, füstölve. Főzni szokták, főként ételek ízesítésére (pl.:sonkás tészta, káposzta, bableves, stb.) használják fel. A sült csülök (pl. csülök Pékné módra) füstölés nélküli, nyers csülökből készül. Mindkettő egész évben kapható a Rózsakerti Húsboltban.

Húsvéti füstölt tarja - Rózsakerti Húsbolt

Füstölt tarja

A sertés tarja (fej mögötti felső nyak rész) valójában nem egy sonka fajta, de ezt a finom, szaftosabb, hagyományosan sóval pácolt és érlelt füstölt húst is szívesen fogyasztják Húsvétkor. Főzve és nyersen is finom. A kistermelők egész évben készítenek füstölt tarját, de Húsvétkor eszik a legszívesebben.

HA HASZNOSNAK TALÁLTA CIKKÜNKET, ESETLEG SZERETNE ÉRTESÜLNI AKCIÓINKRÓL, IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!