Első lépésben beszerezzük a kiváló minőségű marhahúst.
Attól függően válasszunk méretet, hogy milyen fokozaton szeretnénk fogyasztani a steaket.
Ha teljesen át akarjuk sütni, nyugodtan válasszunk kisujj vastagságú húst, de ha véresen szeretjük, akkor érdemesebb vastagabb hússal kezdeni, mivel így több időnk van arra, hogy kontrolláljuk a belső hőmérséklet változását.

Marha steak sütési fokozatok - Rózsakerti Húsbolt

Marha sütési fokozatok

Az igazi steak rajongók 4 cm vastag húst sütnek, de a csajok gyakran vékonyabban szeretik, nekik vághatjuk 2 cm vastagra is, ekkor a sütési idő lerövidül kb. a felére.

  • rare  (véres) steak készítéséhez a  4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva még 3-4 percig süssük
  • medium rare (közepesen átsült-véres) steakhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva további 4-5 percig süssük
  • medium (közepesen átsült, rózsaszín középrész) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 5-6 percig süssük
  • medium well (kicsi rózsaszín rész, átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 6-7 percig süssük
  • well done (teljesen átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 8-9 percig, majd megfordítva további 7-8 percig süssük

A marha steak sütése során a legfontosabb kérdés, hogy mennyi ideig kell sütni, mikor éri el a kívánt átsütési fokozatot.

Előkészítés

Sütés előtt minimum fél órával vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ez (a csirkén kívül) minden hirtelen sütött húsra igaz, mert a hirtelen hőingadozás összerántja a húst és kemény lesz.

Sózás

Mindenkinek saját döntése, ki hogy szereti, hogyan fűszerez, mi csak sót és borsot szoktunk használni. Akár pácolhatjuk is a steakeket, ilyen esetben figyeljünk arra, hogy a sós, savas pácok a hússzerkezetére hatással vannak, tehát a sütési idők megváltozhatnak.

Grillen sütés

A gáz- vagy faszenes grillezőt melegítsük elő 200-250 fokra. A grillrácsot tisztítás után vékonyan ecseteljük be étolajjal.

Forgatás

Egyenesen kötelező. A forgatással nem engedjük, hogy a hús felszíne túlsüljön, így sokkal szaftosabb végeredményt kaphatunk, egyenletesebben sül át a hús. Ha ügyesek vagyunk, és egy-egy oldalt többször forgatunk át 45 fokban, a grillrács lenyomataként „kockásra” süthetjük a hús felszínét, ez nagyon gusztusos tud lenni. A forgatáshoz semmiképpen ne villát használjunk, mert a szurkálástól távoznak az értékes nedvek és kiszárad a steak.

Sütőben sütés

Amennyiben medium well, vagy well done steaket szeretnénk sütni, vagy csak egy vastagabb steaket szeretnénk medium rare-re sütni, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Lehetőleg rácson süssük a steaket, és légkeveréssel, így lesz a lehető legegyenletesebb a sütés.

Pihentetés

A pihentetés során egy rácsra helyezzük a grillrácsról, sütőből, vagy serpenyőből kivett húst, mielőtt az a fenti kívánt hőmérsékletet elérné. Általános szabály, hogy egy steaket annyi ideig érdemes pihentetni, mint ameddig készült. Amennyiben ez a lépés kimarad, hiábavaló volt minden fáradozásunk, mert az első vágásnál az összes értékes húsnedv elfolyik és száraz lesz a szelet. Ellenben a pihentetett steaknek nem csak a közepe medium, hanem a teljes steak gyönyörű rózsaszín belsőt mutat.

Meddig kell sütni a marha steaket?

Ezt az ún. “hand test” módszerrel lehet a legkönnyebben megállapítani. Ha rare steaket akarunk, érintsük össze bal kezünk hüvelyk- és mutatóujját, és a másik kezünk mutatóujjával nyomjuk meg a hüvelykujj alatti dombot. A húsnak ilyen puhának kell lennie. Ha medium rare steaket akarunk, akkor a hüvelyk- és középső ujjunkat érintsük össze. A hüvelykujj alatti domb érezhetően keményebb lett. Ha medium steakre vágyunk, jöhet a hüvelyk- és gyűrűsujj összeérintése, medium-well steak esetében pedig a hüvelyk- és kisujj. Itt már a hüvelykujjunk alatti domb egészen kőkemény.
Természetesen tapintásra eltalálni egy steaket tapasztalatot igényel, ezért inkább otthoni sütögetésre ajánljuk a húshőmérőt, párezer forintért beszerezhető.

Grill húsok beszerzése

A megfelelő hús kiválasztása az első lépés a grillezés tudományának elsajátításában.

Fontos, hogy az alapanyag friss legyen és megbízható forrásból származzék. A legjobban tesszük, ha hentesnél veszünk húst, attól, akiben megbízunk. 

A Rózsakerti Húsbolt garanciát nyújt húsainak frissességére és minőségére!

RÓZSAKERTI HÚSBOLT
SAVOYA PARK

1119 Budapest, Hunyadi János út 19.
Mobil: +36 30 741 2909