Hogy mi a tökéletes steak titka? Sokan azt gondolják, a sütésnél, grillezésnél rontanak el valamit. A titok viszont a marhahús milyenségében rejlik. Nem mindegy, hogy milyen marhahúst vásárolunk.

A hiperekben kapható marha a legtöbb esetben tejmarha, mely steak készítésére alkalmatlan! Kizárólag húsmarhát vásároljunk!

A húsmarhából készített steak ízét és állagát nagyban befolyásolja az, hogy milyen takarmányon élt az állat, milyen életmódot folytatott, és nem utolsó sorban a genetikai jellemzői, vagyis az adott fajta „fajjellemzői”.

HÚSMARHA FAJTÁK

Melyek a leggyakrabban előforduló, vagy legtöbbször hallott steak marha fajták?

Szürkemarha, a magyar

A Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sejtető impozáns megjelenésével az Alföld világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. A fajta létszáma a mélypontját az 1960-as években érte el, azóta egyre emelkedik. Húsa finom rostú, igen ízletes, de az állatot ma elsősorban turistalátványosságént tartják.

Magyartarka, a magyar

A magyartarka a svájci szimentáli és a szürke marha kitartó fajtanemesítő keresztezéséből jött létre még a múlt század első harmadában. Igen jó húsminőségű és tejhozamú állat, ráadásul megfelelő tenyésztési és tartási körülmények között úgy márványosodik a húsa, mint a gasztronómiában jobban elismert, felkapottabb külföldi fajtáknak. Minden adott tehát ahhoz, hogy itthon a magyartarkán keresztül ismerjék meg a szakemberek a jó minőségű, márványos, szaftos marhahúst, és ne a kiöregedett tejelő marhák húsa adja a gasztonómiában felhasznált marhahús nagy részét.

A magyartarka vágóállatok kedvező testtáji összetétele, a színhús aránya, az első osztályú húsok nagy mennyisége a tipikus húsmarhákkal egyenértékű, azokkal versenyképes vágott test előállítását teszi lehetővé.

Angus, a skót

Ez az akár 850 kg-ot is elérő skót szarvatlan marha ma az egyik legismertebb és legelterjedtebb minőségi húsmarha. Kellemes egyensúlyban van a zsír és a hús, szépen márványozott, és magas az Omega zsírsav tartalma.

Herefordshire, az angol

A hereford marha, mint ahogy neve is mutatja, az Egyesült Királyságbeli Herefordshire grófságban kitenyésztett húsfajta szarvasmarha. Az európai szarvasmarhák csoportjába tartozik. Ez az angol marha közepes minőségű steaket ad nekünk, ismertetőjele (és védjegye) a fehér fej.

Wagyu, a japán

A steakek királya. A kitenyésztett marha a tartásának köszönhetően olyan szinten márványozott, hogy sokan azt mondanák rá, hogy ez a szelet hús tiszta zsír. Csak egy 10 dkg-s szelet a kobe marhából (Kobe-ben nevelt wagyu marha) akár 20 ezer forintba is kerülhet. Fontos különbséget tenni a kobe és a wagyu közt: míg a kobe marha eredet védett, és csak a japán Kobe-ben tenyésztett állatot hívhatjuk így, addig a wagyu világszerte tenyésztett fajta.

Charolais, a francia

A CHAROLAIS [sarolé] francia származású, nagytestű húsmarha, világfajta. A charolais a legmagasabb színhús arányt mutató fajták között található.  A faggyúsodása nagy súlyban is kismértékű.  A világ ötcsillagos minősítésű főszakácsai is szívesen dolgoznak a húsával, mivel az telt ízvilágú és puha: a legmagasabb igényeket is kielégíti.

A Rózsakerti Húsbolt nyírségi tenyésztőtől szerzi be a francia charolais húsmarhát, és egy hortobágyi tenyésztőtől a magyar tarkát.

Magyar tarka és charolais marha steak beszerzése


A Rózsakerti Húsbolt garanciát nyújt
húsainak frissességére és minőségére!

RÓZSAKERTI HÚSBOLT
SAVOYA PARK

1119 Budapest, Hunyadi János út 19.
Mobil: +36 30 741 2909


ÉRLELT MARHA KAPHATÓ!

Az érlelt marhahúsok közt két nagy csoportot alkothatunk: a száraz és a nedves érlelésű húsokat. A Rózsakerti Húsbolt száraz és nedves érlelésű marhát is kínál.

Nedves érlelés (wet aged)

Az amerikai marhák 99%-át ezzel a módszerrel érlelik. Az érlelés során a húst levákuumozzák egy légmentes zacskóban, és az izomszövetek fellazítását az enzimekre bízzák, amit azok aztán el is végeznek a 21 napos érlelési idő alatt. A nedves érlelés során minimális a súly- és a színveszteség.

Száraz érlelés (dry aged)

A száraz érlelés során a hús fellógatják egy hőmérséklet- (1-3 Celsius) és páratartalom-kontrollált (70%) hűtőkamrában, és az érlelést itt az enzimek mellet, a baktériumok és a penész végzik, amivel lényegében ellenőrzött „rothadásnak” teszik ki a húst. Nem ritka egy nagyobb hús 9-10 hetes érlelése során, hogy mikor kikerül a hűtőkamrából penészréteg borítja. Az ilyen jellegű érlelés sokkal karakteresebbé teszi a húst, ízletesebb és zamatosabb, mint a nedves érlelésen átesett húsok. További előnye, hogy az érlelés során jelentősen veszít a nedvességtartalmából (ami akár az eredeti súly harmada is lehet!), így a marha-íz sokkal koncentráltabb lesz. Emellett az enzimek gyengítik a húst, és sokkal omlósabb lesz, mint a nedves érlelt társa. Mivel az eljárás időigényes, ezért „dry-aged” marhát csak jobb steakhouse-ok étlapján keressünk, esetleg speciális steakhenteseknél.